مارکتینگ چیست ؟ تعریف مارکتینگ و تشریح اجزای آن

مارکتینگ ( Marketing بازاریابی )

مارکتینگ چیست ؟

مارکتینگ یا بازاریابی Marketing عبارت است از طیف گسترده‌ای از برنامه که بر اساس مخاطب ، رسانه و دغدغه‌های روزانه کسب و کارها خود را با شرایط بازار تطبیق می‌دهند.

مارکتینگ marketing بازاریابی - مارکتینگ چیست مارکتینگ یعنی چه

مارکتینگ عبارت است از فعالیت نهادها و موسسات که شامل خلق فرایندهایی در جهت تعریف روش‌های ارتباطی، تحویل و پیشنهاد مبادله ارزشمند به مشتری، خلق مشتریان کالا و خدمات ، شرکا و جامعه را در مقیاس وسیع است.

  • تعریف دکتر فیلیپ کاتلر از مارکتینگ  Dr. Philip Kotler

بازاریابی عبارت است از علم و هنر کشف ، خلق و انتقال ارزش به مشتری و بازار هدف برای ایجاد رضایت و سود برای آنان است .

  • مارکتینگ به دنبال شناخت نیازها و تمایلات مشتریان بوده و با ارزشیابی و تحلیل اندازه بازار به دنبال کشف پتانسیل بازار است. همچنان با درک از خود سازمان، آن دپارتمان که می‌تواند خدمات بهتری به مشتری بدهد را برای ارائه خدمات و کالاها منصوب می‌نماید.
  • مارکتینگ عبارت است پیام و یا عملیاتی که منجر له تولید پیام یا عملیات می‌گردد.
  • مارکتینگ مسیر برقراری ارتباط با مشتری و نزدیک شدن به مشتری مخاطب در جهت انتقال ارزش کالا یا خدمات به وی در نهایت فروش آنان است. با حضور رسانه‌های دیجیتال، نوآوری‌های تکنولوژیک و شبکه‌های اجتماعی، رابطه بین شرکت و مشتری بسیار نزدیک‌تر شده است و به مشتری ساده‌تر یک محصول معرفی و خرید نیز آسان‌تر شده است. با این نوآوری در بازاریابی ، دسته‌بندی مشتری راحت‌تر شده است و روش‌های بازاریابی پیچیده سهل‌تر شده و ارائه محصول کاملا به لحظه قابل تغییر و به‌روزرسانی شده است. فرصت‌یابی دیگر مرزی ندارد.
  • مارکتینگ شامل تحقیق ، هدف‌گیری ، ارتباطات ( تبلیغات و ارتباط مستقیم ) و روابط عمومی است. مارکتینیگ مانند شخم زدن برای کار کشاورزی است. مارکتینگ مخاطب را آماده دریافت اطلاعات و تماس با فروشنده می‌نماید.
  • مارکتینگ همان فرایند فرستاده شدن محصولات و خدمات از یک شرکت و به مشتری نهایی end customer استفاده‌کننده نهایی end user  / مصرف‌کننده consumer  از مسیر فروش است.

اجزای مارکتینگ

مارکتینگ شامل توسعه محصول ، تحقیقات بازار ، بازاریابی ، تبلیغات ، برندینگ ، رسانه ، روابط عمومی ، ارتباطات ، فروش ، خدمت به مشتری و تحلیل بازار است.

با توجه به نوع سازمان ، بسیاری از این فعالیت‌ها ممکن است به بخش بازاریابی گزارش داده شود یا نشود.

بازاریابی به صورت یک سیستم بر کل روند خرید مشتری اثرگذار است که شامل تحقیق ، نزدیک شدن ، خرید و رفتار پس از خرید است ( حمایت‌های تکمیلی و پشتیبان و نیز بازگشت از خرید ) و حامیان برند.

تمرکز عمومی روی  Marketing Mix آمیزه بازاریابی ( آمیخته بازاریابی ) است :

  Product محصول | Price قیمت | promotion  ترفیع | place مکان

بازاریابی بین دو قسمت تقسیم می‌گردد، بازاریابی بالای خط ATL که شامل برندسازی است که کمتر قابل ارزیابی و رصد مستقیم است و بازاریابی پایین خط BTL که قابلیت ارزیابی بیشتری دارد و بازاریابی مستقیم و ترفیعات را شامل می‌گردد.

مارکتینگ ، نیاز هر نوع صنعت

در زمان تحقیقات آکادمیک بر بسیاری از جنبه‌های ارتباطات مصرف‌کنندگان تجاری که شامل بازاریابی اینترنتی ، فروش حرفه‌ای ، بازاریابی بین‌المللی و رفتار مصرف‌کننده صورت می‌پذیرد ، نیاز به تحلیل مهارت‌های تکنیکی به خصوص SEO سئو و تحلیل داده‌ها بسیار حائز اهمیت است.

این یک زمینه کاملا پویا است که تاثیری زیادی بر موفقیت شرکت دارد.

مراحل اصلی موفقیت در مارکتینگ

  • باید با مارکتینگ پلن Marketing Plan ( سند بازاریابی ) آغاز نمود

هیچ تلاشی بدون داشتن یک برنامه موفق نخواهد بود. مارکتینگ پلن با چندین سوال آغاز می‌گردد :

کجا بودیم ؟ کجا هستیم ؟ کجا خواهم رفت ؟ وقتی برسیم آنجا، چه خواهیم کرد ؟ چه مهارت‌ها یا فرصت‌هایی نیاز است ؟ چه سدهایی بر سر راه است ؟

…. و این لیست همچنان ادامه دارد.

این سوالات برای درک صحیحی از نقاط قوت ، نقاط ضعف ، نقاط تهدید و نقاط فرصت و بر اساس موقعیت کنونی شما پرسیده می‌شود.

  • درک مخاطب ( مشتری هدف )

مانند فروش ، بازاریابی بدون درک و فهم دقیق و درست از بازار هدف امکان‌پذیر نیست. به عنوان یک شرکت باید زمانی برای درک مصرف‌کننده تخصیص دهید ، باید به صورت واقعی مخاطب هدف را بشناسید.

باید هویت ، جایگاه ، علایق ، بی‌علاقگی‌ها مشتریان و انتظارات کارکنان جدید و روش ارتقاء کارکنان را بشناسیم.

درک ایده‌ها و خطاهایی که الگوی تفکر آنان را شکل می‌دهد بسیار مهم است زیرا که شاید نیاز به حمایت ایده آنان و یا رفع خطاهایی ذهنی آن‌ها ، وجود داشته باشد.

  • تعیین جایگاه

زمانی که به درستی بازارهای هدف را شناخته و درک نمودید، گام بعدی شکل دادن بهترین موقعیت یا ایجاد تمایز در محصول یا خدمات است.

این امر نیاز به تفکر همه جانبه در ویژگی‌های محصولات و خدمات به‌منظور تشخیص و ارائه چیزی است که بیشترین جذابیت و ارتباط را با مشتری مدنظرتان داشته باشد.

اگر بهترین تجربه را برای مشتری فراهم‌سازید، حتما بهترین فروش را نیز خواهید داشت و قوی‌ترین پیوند را با مشتری برقرار می‌سازید.

این همان چیزی است که شما را از رقبا متمایز می‌نماید و به نیاز و خواسته بازار پاسخ می‌دهد.

  • ایجاد یک آمیزه بازاریابی قوی

آمیخته بازاریابی ( آمیزه بازاریابی / مارکتینگ میکس ) که برای صنعت شامل 4P است که با محتوا یا محصول آغاز می‌گردد.

این همان چیزی است که باید مشتری را با آن هدف گرفت.

برندسازی و برندینگ فردی یا سازمانی در این حوزه مورد بررسی واقع می‌شود.

گام بعدی ، تمرکز بر مکان است .

رسانه ( کانال ) و افرادی که می‌خواهند شما را با بازار هدف مرتبط ساخته و محصولات شما را ترفیع دهند.

برای مثال، اگر به دنبال کار جدید هستید، می‌توانید رزومه خود را از طریق شبکه‌های اجتماعی یا سایت‌های کاریابی در اختیار کارفرمایان قرار دهید.

با توجه به رسانه‌های بسیار زیاد و پیچیده‌ای که در اختیار هر کسب و کاری است باید ترکیب درستی از رسانه‌ها را انتخاب و محصول یا خدمت خود را به درستی معرفی نمود.

گام سوم ، قیمت است.

قیمت محصول یا خدمت بسیار برای مصرف‌کننده مهم است. قیمت به معنای ارزش است. قیمت موجب تمایل یا سرخوردگی مشتری می‌گردد.

نیاز نیست که کم ارزش‌ترین محصول بازار باشید، باید ارزش درک شده محصول شما با قیمت پیشنهادی همخوانی داشته باشد.

آخرین جزء ، ترفیع است. این قسمت به خلاقیت زیادی نیاز دارد، اینکه چطور ترفیع محصول، مشتری بالقوه را به خرید جلب می‌کند بسیار چالش‌برانگیز است.

ترفیع محصول همراه با توضیح ، تشریح ، نشان دادن و نمونه دادن است.

در مارکتینگ پلن Marketing Plan ، زمان بسیار مهم است. هر روز به تعداد رقبا افزوده می‌شود. پس برای پیدا کردن راه از بی‌راهه در بین این همه رقبا ، برنامه بسیار حائز اهمیت است.

مشاوره بازاریابی

4.7/5 - (160 امتیاز)