جایگاه یابی چیست ؟
جایگاه یابی ( پوزیشنینگ ) در حوزه بازاریابی عبارت است از فرایند شناسایی یک بازار نیچ مناسب برای محصول ، خدمت یا برند و تعیین استراتژی جایگاه یابی برای حضور در آن بازار.
استراتژی جایگاه یابی به دنبال کسب جایگاهی متمایز برای برند در ذهن مشتریان در رقابت با سایر رقباست.
شرکتها برای ایجاد ویژگیهای متمایز و قابل تشخیص در برندشان ( چه چیزی ، چطور ، چه زمانی … ) ، بسیار تلاش مینمایند.
همچنین استراتژی جایگاه یابی در پی خلق تصویر برند ( ارزان – گران ، مصرفی – لاکشری ، متوسط – سطح بالا … ) از طریق تبلیغات است.
اگر برند جایگاه خود را پیدا نماید ، جایگاه یابی مجدد برند RePositioning بسیار سخت است و در بسیاری موارد ، همراه با تخریب اعتبار برند است . این جایگاه یابی ریشه برندینگ مجدد Rebranding است.
جایگاه یابی محصول به دنبال پیدا کردن طرحی منحصربهفرد در بازار برای یک محصول خاص است که در آن، به طور ایده آل، آن را به نیاز مصرفکننده پاسخ میدهد که هیچ محصول دیگری راضی نیست، مثل جايگاه یابی BMW در بازار ایالات متحده آمریکا .
جایگاهیابی برند و جایگاه یابی خدمات نیز به طور مشابه، در همین مسیر هستند.
جایگاه یابی برنامه بازاریابی Marketing Plan
جایگاه یابی در برنامه بازاریابی از طریق آمیخته بازاریابی 4p ( قیمت ، مکان ، ترفیع ، محصول ) انجام میشود.
هر چه شدت و قدرت استراتژی جایگاهی بیشتر باشد، استراتژی بازاریابی اثربخشتر انجام میشود. یک استراتژی پوزیشنینگ خوب، اقدامات بازاریابی را افزایش میدهد و به انتقال اطلاعات به خریدار در شناخت محصول یا خدمات کمک مینماید.
تحلیل بازار هدف
بهترین شیوه برای شروع هرگونه ” تحلیل جایگاه یابی ” با جمعآوری اطلاعات و شناخت بازار هدف محصول یا خدمت است.
بازار هدف همان گروه افراد یا شرکتها هستند که بیشترین فایده اقتصادی را با فروش محصولات و خدمات بدانها خواهید داشت.
با درک صحیح و تعریف درست نیاز ، خواسته و علاقه بازار در خصوص محصولات و خدمات در بازار هدف ، تیم بازاریابی قادر است تا ” بیانیه جایگاه یابی ” را تدوین و استراتژیهای آتی را مشخص نماید.
جایگاه یابی در تبلیغات
تبلیغات معمولا اولین جایی است که یک کسب و کار میتواند جایگاه برند را تعریف نماید. برای مثال ، یک برند آرایش و بهداشتی ، باید بازار هدف خود را هدفگیری و نیاز مشتریان برآورده سازد.
اگر هدف این شرکت ارائه محصولات آرایشی خاص برای دختران ساکن شهرهایی با آلودگی هوای بالا باشد ، شاید در تبلیغاتش باید در یکی از همین دختران را آلودگی هوای روی پوستش تاثیر منفی گذاشته ، نشان دهد که راه حل بهبود پوستش این محصول آرایشی خاص است.
این نوع هدفگذاری و جایگاه یابی در تبلیغات ، حتما مورد استقبال خانمهای مسنی که قصد دارند تا با صرف یک ماده آرایشی خود را جوانتر نشان دهند، واقع نخواهد شد.
این چیزی است که ما به کارفرمایانمان بسیار گوشزد مینماییم :
تبلیغات خود را بدون داشتن یک برنامه مشخص ، به طور تمام و کمال در دست شرکت تبلیغاتی قرار ندهید .
صرفا بر اساس ایدههای جالب (کپی شده از یوتیوب با اینستاگرام ) که روی کاغذ به عنوان مثلا خروجی اتاق فکرشان !! به شما تحویل میدهند، تصمیم به تبلیغات نگیرید.
بازاریابی نیاز به فکر تخصصی و برنامه بلندمدت دارد و نه تصمیمات جهادی.
جایگاه یابی در محل فروش
از طریق تبلیغات ، پیدا نمودن مشتریان هدف ساده نیست . زیرا باید کانال تبلیغاتی / رسانه تبلیغاتی را به درستی انتخاب نموده باشیم.
فرض که تمام مخاطبین هدف شما در یک شهر کوچک هستند که فقط یک سیستم حملونقل عمومی دارد و شما وسیله شخصی ندارید .
باید محصولات خود را در همان شهر انبار نمایید ، زیرا در غیر این صورت نیاز به اتومبیل شخصی خواهید داشت و هزینه بالا میرود. پس تا حد امکان باید محل محصولات یا خدمات نزدیک بازار هدف باشد تا زمان دسترسی کاهش یابد.
مشابه همین، باید تبلیغات در محل فروش انجام شود ، تا زمان دسترسی به اطلاعات حضور محصول در بازار کاهش یابد، در نتیجه تمام ابعاد هویتی برای برند در ذهن مشتری ایجاد یا یادآوری میگردد.
جایگابی از طریق قیمت
مطالعات بسیاری در خصوص روانشناسی قیمت در بازاریابی وجود دارد.
قیمت یک محصول ، پیامهای بسیاری را به مشتری میدهد. بسیاری از برندها قیمت بالا را با کیفیت بالا پیوند میزنند و برعکس .
اگر محصولی به عنوان جانشین گرانقیمتترین برند بازار در ذهن بازار جایگاهی پیدا نموده است، قیمتی که واحد بازاریابی بر محصول انتخاب مینماید ، نباید در ستون قیمتی در پایینتر سطح قرارگرفته و با ارزانترین محصول مقایسه گردد.
اهمیت جایگاه یابی محصول در برنامه بازاریابی
جایگاه یابی محصول یکی از عناصر مهم برنامه بازاریابی Marketing Plan است.
جایگاه یابی محصول فرایندی است که مدیر بازاریابی برای تعیین چگونگی شیوه ارتباط ویژگیهای محصول با مشتریان هدف بر اساس نیازهای مشتریان ، فشار رقبا ، کانالهای ارتباطی در دسترس و پیامهای ارسالی با اهمیت است.
جایگاه یابی محصول اگر موثر باشد ، تضمین کننده انتقال صحیح پیام بازاریابی به مشتریان هدف و محرک اقدام است.
مطالب مرتبط :
مطالب سایت شامل حمایت از حق مؤلف و مترجم میباشد و هرگونه کپی برداری بدون درج لینک منبع پیگرد قانونی دارد.
با سلام
از مطالب بسیار مفید و علمی سایت شما لذت بردم و آرزوی موفقیت و بهروزی را برای کادر شما آرزو میکنم.
———-
درود و سپاس